erzurum haber sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

2025 ÇKS Ürün Güncellemesi Başladı

Çiftçi Kayıt Sistemi güncelleme başvuruları 15 Mart'ta başladı, çiftçilerin dikkatli olması gerekiyor.

2025 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi Ürün Güncellemesi Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 2025 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Ürün Güncellemesi başvuruları, 15 Mart tarihinden itibaren alınmaya başlandı.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2025 yılı üretim dönemi için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 01 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında tamamlandı. Şimdi ise tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesi için üreticilerimizin, 15 Mart – 15 Nisan tarihleri arasında e-Devlet sistemi üzerinden ya da il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkilerini planlama kapsamına aldı” dedi.

Üretim planlamasında yer alan ürünlerin belirlenen tarım havzalarında yetiştirilmesi durumunda destek ödemeleri yapılacakken, plan dışı ürünlerde destekler tüm havzalarda belirlenen kategoriye göre hesaplanacak. Ürün bilgilerini güncellemeyen çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için başvurularını belirtilen tarihler arasında yapmaları önem taşıyor. Aksi halde, temel destekleme ödemelerinden yararlanamayabilirler. Çiftçilere, başvuru sürecinde dikkatli olmaları ve gerekli özeni göstermeleri çağrısında bulunan Çınar, 2025 yılı ÇKS döneminde ürün bilgilerinde herhangi bir değişiklik olmayan çiftçilerin ek bir işlem yapmasına gerek olmadığını da belirtti.

ÇKS kapsamında ürün güncellemesi yapan çiftçilerin, belirlenen tarihler arasında başvurularını zamanında tamamlamaları, üretim detaylarını doğru bir şekilde güncellemeleri ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için oldukça önemli. Tarımsal üretimin verimli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi adına çiftçilere düşen sorumlulukları hatırlatmakta fayda var.

Kaynak: DENİZLİ Haberleri