Hataylı mandalina üreticisi: Üretici bitti, artık kökten keseceğiz

Hatay Mandalina Üreticileri Fiyat Sorunlarıyla Karşı Karşıya!

Hataylı mandalina üreticileri, satışlardan memnun olmadıklarını dile getirdi. Üretici Kemal Sökmen, “Fiyat olarak bizi 20 liranın altında kurtarmaz. İşçilik için de yevmiye usulü olduğunda bin 200 lira. Zaten su parası saatlik 450 lira. Gübrelerde şu an kilosu 11- 12 lira. Üreticinin sonu artık kökten keseceğiz” dedi. Başka bir üreticisi ise “Bahçede 15-16 lira. Satışlar iyi değil, zarar. Para yok, nereden yesin? Para olmayınca nereden yiyecek?” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin narenciye üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Hatay’ın Dörtyol ilçesinde mandalina üreticisi satışlardan memnun olmadığını ifade etti. Üretici Kemal Sökmen, şunları söyledi:

“Üreticiyim, bu sene fiyatlar arttı ama geçen seneki durum bizi bayağı bir eksiye götürdü, geriye attı. Geçen sene normalde 200 ton tutan meyve, bahçe bu sene 20-30 ton, yeri geldi 15 ton tuttu. Gübre mazot desteği çok bir düşük şekilde gidiyor. On dönümlük bahçeye üç torba gübre veriyor, şeker gübresi desteği. Mazotta yine herhalde 15-20 litre mazot desteği veriyor. Zaten bu iki günlük iş içerisinde bitiyor bu. Fiyatlar şu an 15-16 lira arasında gidiyor, tabii ki üreticiden. İç piyasa bu fiyatları eritemez de artık ihracatta nasıl olacak bilmiyorum. Şu an ihracatta biraz sıkıntı var. Fiyat olarak bizi 20 liranın altında kurtarmaz. İşçilik için de yevmiye usulü olduğunda bin 200 lira. Zaten su parası saatlik 450 lira. Geçen sene 450 liraydı, bu sene ne olur bilmiyorum. Gübrelerde şu an kilosu 11-12 lira. Üreticinin sonu artık kökten keseceğiz.”

“İnsanlar tropikal meyveye dönüyor”

“Narenciye bitiyor. İnsanlar tropikal meyveye dönüyor; avokado, mango, muz üzerine. Çünkü o ihracatta daha iyi, iç piyasada da eritebiliyorlar ve daha da yüksek fiyatlarda. Yani her yer narenciye oldu. Bunun önüne de geçmediler bir şekilde.”

“Satışlar iyi değil, zarar”

Bir başka üretici ise “Piyasa bozuk. Bahçede 15-16 lira. Satışlar iyi değil zarar. Para yok nereden yesin? Para olmayınca nereden yiyecek? Tonajı eksik, tonaj eksik var, 100 tondu, 20-30 ton arası, düşük. Üretici kökünden sökecek, ne yapacak?” ifadelerini kullandı. (ANKA)


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Uçak motoruna kendini attı, yolcular o anları anlattı

İtalya’nın Bergamo Havalimanı’nda inanılması güç bir olay yaşandı. Biletsiz bir şekilde havalimanına giren bir kişi, aprona koşarak hareket halindeki yolcu uçağının motoruna atladı ve hayatını kaybetti. Olaya tanıklık eden yolcular, o anları anlattı…

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …

Ekipler, ‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek zor anlar yaşatan alkollü sürücüye acımadı: Rekor para cezası kesildi!

Sultanbeyli’de denetimler sırasında ekipler tarafından durdurulan otomobil sürücüsü “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek, nefesinin yetmediğini iddia etti. İsmi öğrenilemeyen sürücü, alkol kontrolünün hastanede yapılmasını isteyerek korktuğunu …

Ses kaydı ortaya çıktı: Trump’tan Putin’e tehdit! ‘Moskova’yı bombalarım’

ABD Başkanı Donald Trump’ın, seçim dönemindeki konuşmalarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i tehdit ettiği ortaya çıktı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı 24 saatte bitirebileceğini iddia eden Trump’ın, Rusya lideri Putin’e “Moskova’yı bombalarım” ifadesini kullandığı öne sürüldü.

Suriye’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında yangın çıktı

Öğle saatlerinde saray yakınlarındaki alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Suriye Sivil Savunma ekipleri ve itfaiye birimleri yangına müdahale ediyor. Bölgeden yükselen yoğun duman, Şam’ın birçok bölgesinden görülebiliyor. Yangının çıkış …

‘Lavanta kokulu köy’ mor tarlaları turistlerin uğrak adresi oldu

Adeta görsel şölen sunan lavanta bahçelerine gelen ziyaretçiler, mor renkli bahçelerde lavanta kokuları arasında fotoğraf çekiyor. Ziyaretçiler, köyde lavantadan üretilen sabun, yağ, kolonya gibi ürünleri satın alabiliyor, lavantadan yapılan …