Sakarya’nın OSB’leri Sanayı Geliştiriyor

Sakarya’da kurulu 6 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), güçlü altyapısı ve modern üretim tesisleriyle sanayinin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Geçen yıl 149 ülke ve 12 serbest bölgeye 6 milyar 279 milyon 938 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya’da, 1255 hektar alan üzerine kurulu 6 OSB yer alıyor.

Sakarya 1. OSB, Sakarya 2. OSB, Sakarya 3. OSB, Ferizli OSB, Karasu OSB ve Kaynarca Mobilya İhtisas OSB’de üretim devam ederken, Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB’de firmaların inşaat faaliyeti, Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB ile Sakarya Söğütlü OSB’de kamulaştırma ve altyapı işlemleri sürüyor.

Toplam 300 firmaya ev sahipliği yapan 6 OSB, yaklaşık 35 bin kişiye istihdam sağlıyor.

“Organize tarım bölgeleri için çalışmalarımız var”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, AA muhabirine, kentin hem tarımsal hem de endüstriyel anlamda tükettiğinden fazlasını ürettiğini belirterek, ürettiğini de dünyanın 160 ülkesine sattığını söyledi.

Üretimde OSB’lerin önemine işaret eden Altuğ, “Şu anda neredeyse bütün organize sanayi bölgelerimiz yüzde 100 dolulukla üretime devam ediyor. Bu organize sanayi bölgelerinin içinde yurt içinden ve dışından yüzlerce yatırımcı var. 35 bin kişi organize sanayi bölgelerimizde istihdam ediliyor.” diye konuştu.

Altuğ, Sakarya’nın jeopolitik konumu dolayısıyla avantajlı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Çarpık sanayileşmeyi önlemenin, önemli ve verimli tarım alanlarımızı korumanın yolunun OSB’lerden geçtiğine inanıyorum. Şehrin yüz ölçümünün yüzde 2’sini sanayileştirelim istiyoruz. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanımız da aynı şeyi söylüyorlar. Yani ülkenin yüz ölçümünün yüzde 2’si sanayileşsin istiyorlar. Biz de bu yoldan devam ediyoruz. Şu anda Sakarya’da organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri veya dışarıdaki sanayi tesislerinin şehrin yüz ölçümüne oranı yüzde 0,9. Yüzde 1 civarında sanayi büyümesine ihtiyacımız var, bunu planlıyoruz.”

Verimli tarım alanlarına dokunmadıklarını, OSB’leri üçüncü, dördüncü, beşinci sınıf tarım alanlarında yapmayı planladıklarını vurgulayan Altuğ, tarımsal anlamda da üretmenin önemli olduğunu, verimli topraklara sahip şehrin güneyinde Pamukova, Geyve, Taraklı bölgesinde organize tarım bölgeleri için çalışmalarının bulunduğunu kaydetti.

“Yeşil organize sanayi bölgesi çalışmalarımız var”

Altuğ, enerji, gıda ve yapı ihtisas ile lojistik, teknoloji OSB’leri kurulması için çalışmaların sürdüğünü anlatarak, “Organize sanayi bölgelerinde 300 civarında firmamız var şu anda. Makine ihtisas, mobilya ihtisas ve metal otomotiv ihtisas OSB’lerde altyapı çalışmaları bitti, firmalar inşaatlarına başlıyorlar. Oralar da bittiğinde hem Sakarya’nın üretimi yoğunlaşacak hem de ihracatımız ikiye katlanacak.” ifadelerini kullandı.

Yeşil OSB çalışmalarından da bahseden Altuğ, “Özellikle mevcut organize sanayi bölgelerimizi yeşil organize sanayi bölgesi yapma çalışmalarımız var. Kullandığı suyu tekrar kullanmaya, hatta kendi enerjisini üretmeye kadar birçok çalışmamız var. Bundan sonra yapacağımız bütün organize sanayi bölgeleri mutlaka yeşil organize sanayi bölgesi olacak.” dedi.

Akgün Altuğ, “Model Fabrika” çalışmasının devam ettiğini dile getirerek, “Model Fabrika, özellikle hem KOBİ’lerimiz hem de bütün imalatçı firmalarımızın çağcıl ve yalın üretim, dijital dönüşümle ilgili sorunlarını görerek çözme konusunda yapı oluşturacağı için önemli. Biz de Bakanlık yetkilileriyle model fabrikanın ilk iyi niyet imzasını attık. İnşallah bu konuda çok kısa sürede yol alacağız ve şehrimize bir ‘Model Fabrika’ kazandıracağız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Fitch’ten rezerv açıklaması

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet …

Hangi meslekler erken emeklilik hakkını kaybetti? Yıpranma payı hangilerinde kaldırıldı? SGK tam liste açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan 98 sayfalık yeni düzenlemeyle, birçok meslek grubunun yıpranma payı yani fiili hizmet süresi zammı hakkı kaldırıldı. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek uygulamayla, erken emeklilik imkânı sunan sistem birçok çalışan için devre dışı kaldı. Peki, yıpranma payı kaldırılan meslekler hangileri?

Altın yükselir mi?

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından …

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

İslam Memiş ‘çarşambayı bekleyin’ demişti ama gram altın coştu!

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından düşüşe …

Avrupa borsaları Fed kararı öncesi pozitif seyrediyor

Avrupa borsalarında tarifelere yönelik müzakere iyimserlikleri ve ticaret savaşlarının yatışmasına yönelik beklentilerle Fed kararı öncesi pozitif seyir sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir