Son dakika… KKTC’de tartışmalı başörtüsü kararı: Tepkiler büyüyor

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı Başörtüsü Yasaklarını Değiştirdi

Son dakika haberi: KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda başörtüsünü yasaklayan ve kız çocuklarının başını nasıl örtmesi gerektiğini tanımlayan bir adım attı.

Haber Kıbrıs’ta yer alan habere göre, İrsen Küçük Ortaokulu son sınıf öğrencisi bir kız çocuğu, geçtiğimiz haftalarda okula başörtülü geldi. Okul yönetimi tarafından alınan kararla kız öğrencinin başını açması veya İlahiyat Koleji’ne gitmesi istendi. Kız öğrencinin bunu reddetmesi üzerine konu Eğitim Bakanlığı gündemine getirildi.

Eğitim Bakanlığı ise, çareyi orta ve liselerde kıyafet yönetmeliğini değiştiren bir karar almakta buldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla tüzük, öğrencilerin başlarını yalnızca bone üzerine bandana yerleştirilerek örtebileceği yönünde değiştirildi.

KKTC Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı değişiklik, ülkede tartışmaları da beraberinde getirdi. KKTC’de ilk kez “kız çocuklarının başörtüsü takmayacağı ve başlarını nasıl örteceği” bir karara bağlandı.

Olayın perde arkası da tartışmaları büyüttü. Kız çocuğu ve ailesi önce okul, ardından da bakanlık tarafından başörtüsünü çıkarması veya peruk takması konusunda ikna edilmek istendi. Aile, ikna sürecini “Türkiye’deki 28 Şubat dönemi ve ikna odaları” yöntemine benzetti ve bu konuda şikayetini başbakanlığa iletti.

“BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARMAYACAK”

Öte yandan öğrenci ve ailesinin KKTC vatandaşı olduğu ve hiçbir koşulda okul değiştirmek ya da başörtüsünü çıkarmayı kabul etmeyeceği okul yönetimine bildirildi.

ÖĞRETMENLER DE İKİYE BÖLÜNDÜ

Kıbrıs Türk Ortaeğitim Öğretmenler Sendikası’nın hem başörtüsü hem de bone/bandana kararına karşı çıktığı ve bu konuda eylem hazırlığında olduğu belirtiliyor. Öğretmenler arasında yasakların özgürlükleri kısıtladığı, gençlere “kendi özgürlüklerine sahip çıkarken, başka gençlerin özgürlüklerini de koruması gerektiği” öğretilmesi görüşü yaygın.

KAYNAK: HABER KIBRIS

Related Posts

Bodrum’da göçmen ticareti yapan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis cezası verildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinden lastik botlarla göçmenlere 4500-4800 Euro arasında 14 mil uzaklıktaki Leros adasına geçiren ve son işinde yakalanan Suriyeli futbolcuya 25 yıl hapis 350 bin Euro cezası verildi.

Özgür Özel’den ‘Sivas Katliamı’ mesajı: ‘O mayınları biz ellerimizle temizleyeceğiz’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andığı mesajında “Türkiye’nin iç barışına dün de bugün de döşenen mayınları sadece gözü yaşlı analar, eşler ve çocuklar temizleyemez. O mayınları biz ellerimizle temizleyeceğiz” dedi.

Mahmut Tanal barikatları yıktı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. gününde Saraçhane’de düzenlenen protesto mitinginde polis ile vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. CHP milletvekili Mahmut Tanal gösteriler sırasında yetkili polis aradı. Bulamayınca barikatları açtı.

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu gözaltında: Eşi gözaltı sürecini anlattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ifadesi alınmak üzere İzmir’e getirildi. Eşi Duygu Aslanoğlu, gözaltı sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu süreci atlatacağız, eşim dimdik ayakta” dedi.

İtalya’da çalışma fırsatı: 500 bin kişiyi alacaklar

İtalya, 2026-28 döneminde AB vatandaşı olmayan 500 bin kişiye çalışma vizesi verecek.

Erakçi net konuştu: İran uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmeyecek

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesinin uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam edeceğini dile getirdi. Erakçi, İran’ın nükleer konusunda kararlı duruş sergilerse ABD bombardımanında oluşan hasarı kısa sürede telafi edebileceğini belirtti. ABD ile nükleer müzakerelere ilişkin de konuşan Erakçi, Trump yönetimiyle yakın zamanda görüşmeyi planlamadıklarını kaydetti.