İşçiler, düşük ücretlerin yanı sıra bir de sigortasız çalıştırılma ile karşı karşıya kalırken, ‘sahte sigortalılık’ da yaygınlaşıyor: Usulsüzlük ‘yol’ olmuş!

Sosyal Güvenlik Denetimlerinde Kayıt Dışılık Oranı Yüksek Çıktı

Geçtiğimiz yıl yapılan sosyal güvenlik denetimleri ve Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele (KADİM) çalışmaları sonucunda, 19 bin 809 işyerinin kayıt dışı olduğu ve 141 bin 462 kişinin kayıt dışı çalıştırıldığı ortaya çıktı. Ayrıca, “sahte sigortalılık” vakaları da artış gösteriyor. Denetlemeler sonucunda, 124 bin 982 işyerinde sahte sigortalılar tespit edilirken, 94 bin 740 sahte sigortalıya rastlandı.

SGK 2024 Faaliyet Raporu’na göre, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde kayıt dışı istihdam oranı %26.27 olarak belirlendi. Geçen yıl gerçekleştirilen denetimlerde 19 bin 809 iş yerinin kayıt dışı olduğu ve 141 bin 462 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. KADİM servisleri tarafından yapılan denetimlerde toplamda 1.4 milyon evrak incelendi ve 119 bin 828 tescilsiz sigortalıya rastlandı.

94 BİN SAHTE SİGORTALI BELİRLENDİ

Sosyal güvenlik denetmenleri tarafından 124 bin 982 işyeri denetlenirken, 21 bin 634 kişinin kayıt dışı çalıştığı belirlendi. Bu denetimler sonucunda 2 bin 114 işyerinin sahte olduğu ortaya çıktı ve 94 bin 740 sahte sigortalıya rastlandı.

HİLELİ BOŞANMALAR ARTIYOR

Aylık geliri artırmak amacıyla hileli boşanma yolu da tercih ediliyor. Raporlara göre, boşandığı eşiyle birlikte yaşamaya devam eden kişilere yönelik yapılan denetimlerde önerilen maaş kesme sayısı 2 bin 404 olarak kaydedildi.

206 BİN SAHTE SİGORTALIYLA MÜCADELE

2016 yılında başlatılan sahte işyeri ve sigortalılık tespiti projesi kapsamında şimdiye kadar yapılan denetimlerde 2 bin 949 işyerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu sahte işyerlerinde çalışan 206 bin 776 sahte sigortalıya rastlandı ve tahsilatı mümkün olmayan yaklaşık 3 milyar liralık borç ortaya çıktı.

386 İŞYERİNİN 365’İ SAHTE ÇIKTI

İstanbul’da pilot il olarak seçilen İş Yeri Karne Projesi kapsamında 386 işyeri denetlendi ve 365’inin sahte olduğu belirlendi. Bu sahte iş yerleri üzerinden kuruma 43 bin 276 sahte sigortalı bildirildi.

Ülke genelinde sahte olma ihtimali yüksek olan 16 farklı ilde (İstanbul hariç) tescilli 100 işyeri belirlendi ve yapılan denetimler sonucunda 79 işyerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu iş yerleri aracılığıyla kuruma 5 bin 360 sahte sigortalı bildirildi. Devam eden çalışmalarda sahte olma ihtimali yüksek olan 132 işyeri için denetim yapıldı ve 108’inin sahte/kısmi sahte işyeri olduğu belirlendi. Bu iş yerlerinden 13 bin 439 sahte sigortalı bildirildi.

Related Posts

Burhanettin Bulut’tan zam tepkisi: Faturayı yine vatandaşa kestiler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak doğalgaz zammını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, doğalgaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda güncellemeye gidildi. Buna göre, doğalgaza sanayi …

Rekabet Kurulu’ndan yapı kimyasalları sektörüne ceza yağdı

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalara toplam 42,7 milyon liralık idari para cezası kesti.

Çiftçilere destek: Ödemeler bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 5 milyar 519 milyon 93 bin lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi. Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verdi …

SGK uzmanı Erdursun yanıtladı: Ücretleri baskılamak enflasyonu düşürür mü?

SGK uzmanı Erdursun yanıtladı: Ücretleri baskılamak enflasyonu düşürür mü?

Altın ons fiyatı düşüşte: İsrail İran ateşkesi piyasalara nasıl yansıdı?

İsrail ve İran arasındaki gerilimin ardından sağlanan ateşkes, piyasalarda olumlu hava yarattı. Altının ons fiyatı gerilerken, yatırımcılar bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Gümüş fiyatları ateşkesle nefes aldı

Gümüşün ons fiyatı, jeopolitik risklerin azalmasıyla üçüncü işlem gününde de 36 dolar seviyesinde tutunarak istikrarını korudu. Geçtiğimiz hafta 13 yılın en yüksek seviyelerini görerek ons başına 40 doları aşan gümüş, İsrail ile İran arasındaki …