‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Chang’e-5 Görevinden Toplanan Ay Örneklerini Paylaşıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), 2020 yılında tamamlanan başarılı Chang’e-5 görevinden toplanan Ay yüzeyi örneklerini uluslararası bilim camiasına sunmaya karar verdi. CNSA Başkanı San Jongde, getirilen materyallerin “tüm insanlık için ortak bir hazine” olduğunu vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen akademik kurumlarından Brown Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi gibi kurumlar, Fransa, Almanya, Japonya, Pakistan ve İngiltere’den bilim insanlarına örnekler üzerinde araştırma yapma izni verildi.

TARİHİ BİR ADIM

Çin’in bu adımı, ABD ile yaşanan teknoloji ve ticaret gerilimleri döneminde oldukça dikkat çekici. ABD’de 2011’de yürürlüğe giren bir yasa, NASA’nın Çinli kurumlarla doğrudan işbirliğini yasakladı. Ancak bu kez Çin’in sağladığı bilimsel erişim hakkından, NASA tarafından finanse edilen iki Amerikan kurumu da faydalanabilecek.

Bazı uzmanlara göre, bu durum Ay keşif çalışmalarında bilimsel işbirliğinin siyasi engelleri aşarak yeniden tanımlandığına işaret edebilir.

Related Posts

Şifrenin kolaylığı nedeniyle gıda devi hacklendi! 64 milyon kişilik liste sızdı

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald’s’ta, dijital güvenliğe dair akılalmaz bir zafiyet ortaya çıktı.
Sadece “123456” gibi basit bir şifreyle erişilebilen yönetici paneli üzerinden, işe alım sistemi McHire’a sızan araştırmacılar, 64 milyon kişinin kişisel verilerinin tehlikede olduğunu duyurdu.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

WhatsApp grup sohbetleri değişiyor!

Sosyal medya devi WhatsApp grup sohbetlerinde önemli bir düzenleme yapmayı planlıyor.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Evreni anlayış biçimimizi değiştirecek teleskoptan ilk görüntüler

Vera Rubin Teleskobu’nun Dünya’ya çarpma mesafesindeki gök taşlarını tespit etmesi ve Samanyolu Galaksisi’ni de haritalaması bekleniyor.