Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

Kademeli Emeklilik Düzenlemesi TBMM’den Geçti!

28 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile milyonlarca vatandaşın emekliliği için yaş şartı engeli kaldırıldı. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesi tarihlerde işe girenleri kapsayacak şekilde belirlendi.

Yeni düzenleme, daha geç bir emeklilik süreci öngörerek, bazı vatandaşların emekliliklerini 10 ila 15 yıl ertelemesine neden oldu. Bu durum, vatandaşlar arasında adaletsizlik tartışmalarını gündeme getirdi ve ardından ‘kademeli emeklilik’ konusu konuşulmaya başlandı.

‘Kademeli Emeklilik Kaçınılmaz Olacak’

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu belirterek, kademe düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu ve eninde sonunda uygulanacağını ifade etti. Karakaş, aynı iş kolunda çalışanlar arasında yaşanan prim günü ve yaş farklılıklarının adaletsiz olduğunu vurgulayarak, kademeli emeklilik düzenlemesinin önemine dikkat çekti.

‘EYT’ye Benzer Süreç Emeklilikte de Yaşanabilir’

İsa Karakaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar sürecinde yaşananları hatırlatarak, benzer bir senaryonun kademeli emeklilik için de geçerli olabileceğini belirtti. Karakaş, devlet yetkililerinin EYT yasasının çıkmayacağını söylediklerini, ancak çıktığını hatırlatarak, kademeli emeklilik düzenlemesi için iyimser olunması gerektiğini belirtti.

Kademeli Emeklilik İçin Tarih Verildi

2027 yılındaki genel seçimlerin kademeli emeklilik düzenlemesi için belirleyici olacağını ifade eden Karakaş, hükümetin gündeminde olmayan düzenlemenin seçim sürecine girildiğinde politik gündemde yer alacağını öngördü. Karakaş, düzenlemenin bekleyen 4 milyon kişi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve aileleriyle beraber düşünüldüğünde bu sayının seçim sonuçlarını etkileyecek bir boyuta ulaştığını belirtti.

Bütçeye Yük Olmayacak

Karakaş, kademeli emeklilik düzenlemesinin EYT gibi bütçeye yük oluşturmayacağını belirtti. Adaletli bir geçiş sürecinin olacağını ve herkesin aynı anda emekli olmayacağını vurgulayan Karakaş, bu düzenlemenin hükümet açısından EYT’den daha kolay uygulanabilir olduğunu ifade etti.

Related Posts

Memur ve emeklilerin gözü pazartesi gününde! Maaşlara zam gelecek mi?

Türkiye’de milyonlarca memur ve emekli maaşlarına ara zam yapılacak mı sorusuna cevap arıyor. Maaş zamlarını doğrudan ilgilendiren kritik oranlar 5 Mayıs pazartesi günü açıklanacak. Yapılması beklenen zamlar ise 3 Aylık enflasyon verisine göre belirlenecek

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı! ‘Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu…’

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı. Özlale kararlardaki amacı ”Yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek” diyerek ifade etti.

EPDK’dan akaryakıt tarifelerine güncelleme: Benzin ve motorine yeni depolama ve iletim ücretleri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Ofisi’nin Antalya Konyaaltı’ndaki terminalinde depolama ve iletim hizmet tarifelerini revize etti. Günlük hizmet bedellerine zam gelirken, bazı iletim hizmetlerinde uzun vadeli sözleşmelere bağlı olarak yüzde 45’e varan indirim uygulanacak.

Tapuya % 200 zam

Deprem fırsatını kaçırmadılar. Ev, arsa, tarla gibi gayrimenkul alımında ödenen döner sermaye bedeline ikinci zam geldi. Ev alanların ödediği 2 bin 466 liralık döner sermaye, yapılan zamla 5 bin 324 liraya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir