Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

KTÜ Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş: Sanal Ortamdaki Tehditlere Karşı Önlemler Değişkenlik Gösterebilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş, sanal ortamdaki tehditlere karşı alınacak önlemlerin değişiklik gösterebileceğini belirtti.

Ulutaş, oltalama gibi saldırılara karşı sosyal farkındalığı artırmanın önemine vurgu yaparak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet kullanımının yaygınlaştığını ifade etti.

Siber uzayda birçok saldırı türünün olabileceğini belirten Ulutaş, en yaygın görülen saldırıların atak saldırıları olduğunu söyledi ve son dönemde yapay zeka yöntemleriyle üretilen sahte videoların sıklıkla karşılaşıldığını vurguladı.

Farklı ses ve görüntülerin yapay zeka kullanılarak oluşturulabileceğini belirten Ulutaş, “Bankadan arıyor gibi görünen bir telefon alabilirsiniz ancak aslında arayan kişi, banka temsilcisinin sesini taklit eden bir dolandırıcı olabilir” dedi.

Sahte ses aramalarının kişileri dolandırmanın zor fark edildiğini belirten Ulutaş, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarını gizli tutmalarının önemini vurguladı ve hesap bilgilerinin sahte videolar üretmek için kullanılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ulutaş, dolandırıcılık olaylarına karşı çoklu kimlik doğrulamasının önemine işaret ederek, cep telefonundaki banka uygulamalarında bu stratejinin hayati olduğunu belirtti.

SİBERAY Projesi ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının önemine değinen Ulutaş, özellikle siber güvenlik konusunda bilgi eksikliği yaşayan son kullanıcılar için bu eğitimlerin önemli olduğunu ifade etti.

İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru İlhan Tozluyurt, internet dolandırıcılığının artık gerçeklik haline geldiğini ve bu durumu kabul etmenin gerekliliğini vurguladı.

Tozluyurt, Trabzon il ve ilçelerinde dolandırıcılığa karşı bilgilendirme faaliyetlerini 2017’den beri sürdürdüklerini ve 80 bin kişiye ulaştıklarını bildirdi.

KTÜ Fen Fakültesi’nde düzenlenen dolandırıcılık eğitimine katılan öğrenciler de bilgilendirici bulduklarını ve gelecekte daha dikkatli olacaklarını ifade ettiler.

Related Posts

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Evreni anlayış biçimimizi değiştirecek teleskoptan ilk görüntüler

Vera Rubin Teleskobu’nun Dünya’ya çarpma mesafesindeki gök taşlarını tespit etmesi ve Samanyolu Galaksisi’ni de haritalaması bekleniyor.

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

Bilim insanları uyardı: Evinizde minik kara delikler olabilir

Bilim insanlarına göre evrenin en yıkıcı yapılarından biri olan kara delikler, evrenin her yerine dağılmış mikroskobik versiyonlarının evinizin içinden bile geçiyor olabilir…

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak