AB’den Apple ve Meta’ya 798 milyon dolar ceza

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, dijital devlerin gücünü kısıtlamak için hazırlanan Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında önemli bir adım attı. AB Komisyonu, Apple’a 500 milyon euro (yaklaşık 570 milyon dolar) ve Meta’ya da 200 milyon euro (yaklaşık 228 milyon dolar) ceza verdi. Ceza gerekçeleri arasında, kullanıcıları alternatiflere yönlendirmeyi engelleyen uygulamalar ve veri gizliliği tercihlerini sınırlayan iş modelleri yer aldı.

Apple ve Meta Ceza Aldı

Apple’ın cezası, App Store politikalarıyla ilgiliydi. Komisyon, Apple’ın geliştiricileri daha ucuz alternatiflere yönlendirmesini engelleyen teknik ve ticari kısıtlamalar uyguladığını belirledi. Şirketin “Core Technology Fee” adıyla sunduğu yeni ücret modeli de eleştirilere neden oldu.

Apple, karara itiraz edeceğini açıkladı. Şirketin yaptığı açıklamada, “Bugünkü duyurular, kullanıcı gizliliği ve güvenliği için zararlı olan, ürünlere zarar veren ve teknolojiyi ücretsiz sunmayı zorunlu kılan Avrupa Komisyonu kararlarının bir başka örneğidir” denildi.

Meta da Facebook ve Instagram kullanıcılarını hedefleyen “öde ya da rıza göster” modeliyle DMA’yı ihlal etti. 2023 Kasım’ından itibaren uygulanan sistem, reklamsız deneyim için ödeme yapmayı veya verilerin reklam amacıyla kullanılmasını kabul etmeyi gerektiriyor. AB Komisyonu, bu modelin kullanıcıların özgür tercih yapmalarına izin vermediğini belirtti.

Meta da Apple gibi karara karşı çıktı. Şirket, Avrupa Komisyonu’nun başarılı Amerikan şirketlerine karşı ayrıcalıklı davrandığını ve sadece para cezası olmadığını, iş modeline müdahale anlamına geldiğini savundu.

Açıklamaya göre Apple ve Meta, Komisyon kararlarına uymak zorunda ve aksi takdirde düzenli günlük para cezalarıyla karşılaşacaklar. Uyum için iki ay süreleri var.

ABD ile Olası Gerilim

AB’nin bu hamlesi, ABD ile yeni bir ticaret gerilimi riskini beraberinde getirebilir. Daha önce, ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan şirketlerine ceza veren ülkelere karşı gümrük vergileriyle karşılık vereceği tehditlerinde bulunmuştu. AB kaynakları, Teresa Ribera döneminde cezaların göreceli olarak sınırlı tutulmasında bu siyasi faktörün etkili olabileceğini belirtiyor. Önceki AB antitröst şefi Margrethe Vestager döneminde ise çok daha büyük para cezaları gündeme gelmişti.

Related Posts

Şifrenin kolaylığı nedeniyle gıda devi hacklendi! 64 milyon kişilik liste sızdı

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald’s’ta, dijital güvenliğe dair akılalmaz bir zafiyet ortaya çıktı.
Sadece “123456” gibi basit bir şifreyle erişilebilen yönetici paneli üzerinden, işe alım sistemi McHire’a sızan araştırmacılar, 64 milyon kişinin kişisel verilerinin tehlikede olduğunu duyurdu.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

WhatsApp grup sohbetleri değişiyor!

Sosyal medya devi WhatsApp grup sohbetlerinde önemli bir düzenleme yapmayı planlıyor.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Evreni anlayış biçimimizi değiştirecek teleskoptan ilk görüntüler

Vera Rubin Teleskobu’nun Dünya’ya çarpma mesafesindeki gök taşlarını tespit etmesi ve Samanyolu Galaksisi’ni de haritalaması bekleniyor.