Boykottan Hindistan zararlı çıkar


Hindistan, Türkiye’ye Yönelik Boykot Çağrılarını Arttırıyor

Hindistan’da Türkiye’ye yönelik boykot çağrıları, Pakistan ile yaşadıkları gerilim sonrası arttı. Türkiye’nin Keşmir meselesinden dolayı Pakistan’a verdiği destek Yeni Delhi’de siyasi ve toplumsal çevrelerde tepkiyle karşılandı.

Turizmde iptaller başlarken, Mumbai Havalimanı’nın tüm operasyonlarını yürüten Çelebi’ye yasak geldi, akademik alanlarda yapılan iş birlikleri de donduruldu.

Hızını alamayan Hindistan, son olarak Türk ihraç ürünlerini hedefe koydu. Ancak, Hindistan hem ticarette hem de turizmde Türkiye’nin büyük ortakları arasında yer almıyor.

Toplam İhracatımızın Yüzde 1’i Bile Değil

Türkiye 2024’te 1,3 milyar dolarlık mal ve hizmet ihraç ettiği Hindistan’dan 6,4 milyar dolarlık ithalat yaptı. Ülkemizin geçen yılki 261,9 milyar dolarlık toplam ihracatının yalnızca yüzde 0,5’i Hindistan’a gerçekleştirildi. Hindistan, Türkiye ithalatının da sadece yüzde 2’sini karşıladı.

Görüştüğümüz ihracatçı birlikleri, olası kayıpları alternatif pazarlardan anında telafi edebilecek güçte olduklarını vurgularken, boykot kampanyasından Hindistan’ın zararlı çıkacağını söylüyor.

Yeni Şafak’a konuşan ihracat çevreleri, “Rakamlar çok büyük olmasa da biz zaten bir satıyorsak Hindistan’dan 6 alıyoruz. Türkiye Hindistan’a karşılıklılık esasına göre cevap verirse işler tersine döner. Hindistan’a karşı verdiğimiz 5 milyar dolar civarındaki dış açığımız iyileşir. Zira Türkiye, Hindistan’dan aldığı birçok ürünü yerli üretimle ikame edebilir veya alternatif pazarlardan karşılayabilir” dedi.

2024’te Turist Sayısı 330 Binle Sınırlı Kaldı

Hindistan kamuoyunda Türkiye’ye yönelik boykot kampanyasının en hızlı etkisinin turizm sektöründe hissedildiği iddia ediliyor. Hint tur operatörleri Türkiye’ye yapılan seyahatlerde ciddi iptaller yaşandığını açıklasa da Türk turizm sektörü temsilcileri bu duruma oldukça sakin ve temkinli yaklaşıyor.

Türkiye 2024’te 62,2 milyon turisti ağırlarken, Hindistan’dan tatil için gelen ziyaretçi sayısı 330 bin kişi ile sınırlı kaldı.

Yerleri Kolayca Dolar

L’Collection Hotel İşletmeciliği ve Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Murat Cüntay, Hindistan ile yaşanan süreci sektör açısından 2 farklı başlıkta değerlendirdiklerini dile getirdi. Cüntay, “Hint pazarından gelen turistlerin büyük kısmı yeri kolaylıkla doldurulabilir nitelik ve niceliktedir. Erken önlem alır, doğru yatırım ve tanıtım faaliyetleri yürütürsek kayıpların telafisi mümkün.

Hint pazarı turizm sektörünün düğün, toplantı, kongre ve organizasyon geliri açısından önemli bir yere sahip. Bu konu sektör bileşenleri ve bakanlığımız tarafından ivedi olarak ele alınmalı hatta eylem planı hazırlanmalıdır. Böylece kayıplar minimuma indirilebilir. Şahsen turizm sektörümüze hasarının çok büyük olmayacağını düşünüyorum” dedi.


Related Posts

Milyonlarca çalışanın kafası karıştı: Yemek kartları marketlerde geçmeye devam edecek mi?

Yemek kartlarının marketlerde geçip geçmeyeceği merak konusuyken, Danıştay önemli bir karar aldı ve yemek kartlarının SGK prim muafiyetine devam edeceğini duyurdu.

TÜİK ücretli çalışan sayısını açıkladı: Sanayi alarm veriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2025 Mart ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 2,6 azaldı, inşaat sektöründe aynı kaldı ve ticaret …

Avrupa borsalarında yükseliş: ABD-Çin anlaşması piyasaları coşturdu! (14 Mayıs 2025)

Avrupa borsaları, ABD ile Çin’in ek gümrük vergilerini geçici olarak düşürme anlaşmasının oluşturduğu olumlu havayla, Fransa dışında yükseliş gösteriyor. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 artarak 545,52 puana, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 …

Milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik düzenlemesinde yeni gelişme…

Milyonlarca Bağ-Kur’luyu ilgilendiren prim indirimine ilişkin düzenleme için düğmeye basılıyor. Kısa süre içinde TBMM’ye sunulması beklenen yeni düzenlemeyle küçük esnaf ve çiftçi erken emeklilik şansı elde edebilecek. PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜYOR Bağ-Kur …

TÜİK: İhracat birim değer endeksi yüzde 1,8, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,3 arttı

TÜİK, 2025 yılı mart ayına ilişkin Dış Ticaret Endeksleri’ni açıkladı. Verilere göre, ihracat birim değer endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 9,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,2 arttı, yakıtlarda yüzde …

Toplulaştırılan tarım arazileriyle bütçeye yılda 47 milyar TL katkı

“Bu kapsamda yılda 380 milyon litre yakıt tasarrufu sağlandı. Ayrıca 5,84 milyon ton karbon emisyonu azaltımı gerçekleştirildi”