Çekirdeksiz kuru üzümde başarılı ihracat

Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatında Türkiye Başarılı Bir Sezon Yaşıyor

İZMİR (İGFA) – Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında dünya genelinde lider konumunda bulunuyor. 2024/25 sezonuna 176 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracat hedefiyle başlayan Türkiye, Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık tarafından yapılan açıklamaya göre hedeflerinin yüzde 55’lik bir kısmını sezonun ilk yarısında başarmış durumda.

Çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesindeki düşüşün sebep olduğu iklim değişikliği, öngörülen 236 bin tonluk rekoltenin altında kalarak ihracat miktarında yüzde 32’lik bir azalmaya neden oldu. Bunun sonucunda, ihracat miktarı 129 bin 416 tondan 87 bin 489 tona geriledi.

Kuru üzüm rekoltesindeki düşüş, ihraç fiyatlarını artırdı. Başkan Işık, önümüzdeki sezon için kaliteli ve güvenilir gıda ürünlerinin sürdürülebilir bir şekilde üretilebilmesi adına Bakanlıklar, Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler, Ticaret Borsaları ve İhracatçı firmalarla birlikte çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türkiye, 2024/25 sezonunun ilk yarısında 77 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken, İngiltere en büyük alıcı konumunda bulunuyor. İngiltere’ye yapılan kuru üzüm ihracatı yüzde 50 artarak 59 milyon dolardan 88,5 milyon dolara yükseldi.

Hollanda’ya yapılan kuru üzüm ihracatı yüzde 10 artarak 36 milyon dolardan 40 milyon dolara çıktı ve Hollanda, ikinci en büyük alıcı oldu. İtalya ise, Türkiye’den 23,6 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ithalatını yüzde 32 artırarak 31,3 milyon dolara yükseltti ve Almanya’nın önüne geçerek üçüncü sıraya yerleşti.

2024/25 sezonunun ilk 6 aylık döneminde Türkiye, 310 milyon dolar değerinde çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken, bu miktarın yüzde 85’ini temsil eden 263 milyon dolarlık kısmı Avrupa ülkelerine gönderildi.

Related Posts

Borsada sert düşüş: Altın rekora koşuyor…

Borsa İstanbul düşüşle kapandı, yatırımcıların yüzü altında güldü. Gram altın 4,3 milyon liraya dayandı. Dolar güçlenirken, BIST 100’de sadece 29 hisse prim yaptı.

Tek haneli faiz ve enflasyonu görmemiz hayal mi oluyor? Ünlü ekonomist açıkladı

Prof. Dr. Emre Alkin, son açıklamalarında Türkiye ekonomisinin yıl sonu görünümüne dair uyarılarda bulundu. Enflasyonun yalnızca para politikasıyla düşmeyeceğini vurgulayan Alkin, büyümenin %3’ün altında kalabileceğini, yılın ikinci yarısında ise …

Gerilim göstergeleri etkiledi: Piyasalar şimdiden tedbir alıyor mu?

atırımcılar, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine saldırmasının petrol fiyatlarını daha da yükseltebileceğini ve ani bir güvenlik hamlesine yol açabileceğini söyledi. Yatırımcılar, son dönemde artan gerginliğin küresel ekonomiye nasıl yansıyacağını değerlendirdi.

Elektrikli arabalar 10 yıl sonra ne olacak?

Norveçli uzmanlar daha önce elektrikli otomobillerin sadece beş yıl sonra değersiz hale gelebileceği konusunda uyarıda bulunmuşken, Danimarkalı teknik danışmanı bu sınırı on yıla çıkarıyor ancak aynı uyarıyla: Birçok kullanılmış elektrikli aracın …

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı -20 Haziran 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, güne yüzde 1,1 yükselişle 10.270,00 puandan başladı.

Mobilyanın başkentiydi şimdi de tarımın yıldızı olma yolunda

Ülke genelinde çerezlik kabak çekirdeği, aspir, kimyon ve çavdar üretiminde birinci sırada yer alan Kayseri’de, 20 üründe ise ilk 10’da bulunuyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Kayseri’nin tarımsal başarısının sürekli arttığını söyledi …