Çin’den Türkiye’ye göç etmişti… Bilim insanları incelemek için Diyarbakır’a gitti







Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Diyarbakır’da Araştırma Yapıyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Zooloji Profesörü Diyarbakır’da Araştırmalar Yapıyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Diyarbakır’a gelerek gölet çevresinde detaylı bir çalışma başlattı.

Prof. Dr. Sözen, Türkiye’deki küçük memeliler üzerinde yapılan çalışmalara odaklandıklarını ve özellikle fareler üzerinde yoğunlaştıklarını belirtti.

Sözen, “Ekibimle birlikte Türkiye’deki küçük memeli türlerini inceliyoruz. Şu anda TÜBİTAK Projesi kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeyiz” dedi.

Diyarbakır Göleti

Araştırmanın amacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yayılan fare türlerini belirlemek ve dağılımlarını araştırmaktır.

Ekip, tarım alanlarında, yerleşim yerlerinde ve dağlık/ormanlık bölgelerde kapanlar kurarak örnekler toplamaya devam ediyor.

Diyarbakır Yolculuğu

Prof. Dr. Sözen, sadece türleri belirlemediklerini, aynı zamanda bu farelerden alınan doku örnekleriyle insanlara bulaşabilecek potansiyel hastalıkları da inceleyeceklerini belirtti. Bu çalışma, halk sağlığına önemli bilgiler sağlayabilir.

Araştırma Ekibi

Sözen, “Bu gölet haberlerden dikkatimizi çekti. Farelerin sıçan olduğunu düşünüyorduk, ama kesin tür teşhisi için birkaç örnek yakalamak istedik” diye konuştu.

Araştırma ekibi, göletin çevresine kapanlar kurarak örnek toplamaya başladı. Amacı, türü kesin olarak belirlemektir.

Örnek Toplama

Sözen, “Bu çalışma ile türün ne olduğunu ortaya çıkaracağız” diyerek sürecin önemine dikkat çekti.

Bu çalışma, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem sağlığı açısından önem taşımaktadır. Ayrıca fare ve sıçanların taşıyabileceği potansiyel hastalıkların erken teşhisi için kritik bir rol oynayabilir.

Hastalık Araştırması


Related Posts

Şifrenin kolaylığı nedeniyle gıda devi hacklendi! 64 milyon kişilik liste sızdı

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald’s’ta, dijital güvenliğe dair akılalmaz bir zafiyet ortaya çıktı.
Sadece “123456” gibi basit bir şifreyle erişilebilen yönetici paneli üzerinden, işe alım sistemi McHire’a sızan araştırmacılar, 64 milyon kişinin kişisel verilerinin tehlikede olduğunu duyurdu.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

WhatsApp grup sohbetleri değişiyor!

Sosyal medya devi WhatsApp grup sohbetlerinde önemli bir düzenleme yapmayı planlıyor.

İlk kez görüntülendi! Kendini yok etti

Astronomlar, ilk kez bir yıldızın kendini “çifte patlama” ile yok edişine dair görsel kanıt elde etti. Bu dikkat çekici keşif, kozmolojideki büyük bir gizemi çözmek için önemli bir adım olabilir.

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Evreni anlayış biçimimizi değiştirecek teleskoptan ilk görüntüler

Vera Rubin Teleskobu’nun Dünya’ya çarpma mesafesindeki gök taşlarını tespit etmesi ve Samanyolu Galaksisi’ni de haritalaması bekleniyor.