Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Açıkladı: Sektörel Enflasyon Beklentileri Revize Edildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025 dönemine ait sektörel enflasyon beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan çalışmada, finansal ve reel sektör uzmanları ile imalat sanayi firmaları ve hanehalkının görüşleri derlendi. 12 ay sonrası enflasyon öngörülerinde yapılan incelemeler, tüm kesimlerde yukarı yönlü revizyonlar olduğunu gösterdi.

Piyasa Katılımcılarının Beklentisi Arttı

TCMB tarafından yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, finansal ve reel sektördeki uzmanların 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentisi bir önceki aya göre 1 puan artarak %25,6 seviyesine yükseldi. Bu artış, fiyat istikrarı beklentilerinin henüz tam anlamıyla oluşmadığını gösteriyor.

Reel Sektördeki Endişe Artıyor

İktisadi Yönelim Anketi’ne göre, imalat sanayi firmalarının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %41,7 seviyesine yükselerek 0,6 puanlık artış gösterdi. Bu durum, reel sektörün maliyet baskıları konusundaki kaygılarını yansıtıyor.

Hanehalkında Endişe Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle yapılan Tüketici Eğilim Anketi’ne göre, hanehalkının enflasyon beklentisi %59,3 seviyesinde değişmeden kaldı. Ancak dikkat çeken nokta, enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı oranında yaşanan düşüş. Bu oran Nisan ayında %27,2’ye gerileyerek Mart ayına göre 4,1 puan azaldı. Bu durum, halkın enflasyonla mücadele konusundaki güveninin azaldığına işaret ediyor.

Beklentiler Arasındaki Uçurum Genişliyor

TCMB verilerine göre, finansal kesim iyimser bir iyileşme beklerken, reel sektör yüksek enflasyonun devam edeceğini düşünüyor. Öte yandan, hanehalkının büyük çoğunluğu hala ciddi bir fiyat artışı bekliyor.

Related Posts

Metro Türkiye, Türk Somonu’nu tezgahlara taşımaya başladı: “Gelecek nesillere bırakılması gereken değer”

Metro Türkiye, Samsun’da çevreci yöntemlerle yetiştirdiği Metro Premium Türk Somonu’nun ilk hasadını gerçekleştirdi. 350 tonluk üretimde deniz ekosistemi korunurken, gerçekleştirilen 350 tonluk hasatla 250 ton deniz balığının da yem olmasının önüne geçildiği açıklandı.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Kriptoda yeni dönem: Bankalara ön onay şartı kaldırıldı

ABD bankacılık düzenleyicileri, kripto para faaliyetlerine yönelik uzun süredir uygulanan katı uyarı ve şartları geri çekme kararı aldı. Bu hamle, Washington’un kripto varlıklara daha ılımlı yaklaşmaya başladığı şeklinde yorumlandı.

Bakan Uraloğlu’ndan önemli açıklamalar

İstanbul’daki depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Nobelli Acemoğlu: Teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi konulmalı

Daron Acemoğlu, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelleşmesine dikkat çekerek teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi çağrısı yaptı. Acemoğlu, elde edilecek gelirin bağımsız gazeteciliğe ve kamusal dijital alanlara aktarılması gerektiğini vurguladı.

IEA Başkanı Birol’dan temiz enerji teknolojileri için uyarı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin üretiminde kullanılan kritik mineral tedarikine yönelik enerji güvenliği risklerinin oluştuğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir