Hataylı mandalina üreticisi: Üretici bitti, artık kökten keseceğiz

Hatay Mandalina Üreticileri Fiyat Sorunlarıyla Karşı Karşıya!

Hataylı mandalina üreticileri, satışlardan memnun olmadıklarını dile getirdi. Üretici Kemal Sökmen, “Fiyat olarak bizi 20 liranın altında kurtarmaz. İşçilik için de yevmiye usulü olduğunda bin 200 lira. Zaten su parası saatlik 450 lira. Gübrelerde şu an kilosu 11- 12 lira. Üreticinin sonu artık kökten keseceğiz” dedi. Başka bir üreticisi ise “Bahçede 15-16 lira. Satışlar iyi değil, zarar. Para yok, nereden yesin? Para olmayınca nereden yiyecek?” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin narenciye üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Hatay’ın Dörtyol ilçesinde mandalina üreticisi satışlardan memnun olmadığını ifade etti. Üretici Kemal Sökmen, şunları söyledi:

“Üreticiyim, bu sene fiyatlar arttı ama geçen seneki durum bizi bayağı bir eksiye götürdü, geriye attı. Geçen sene normalde 200 ton tutan meyve, bahçe bu sene 20-30 ton, yeri geldi 15 ton tuttu. Gübre mazot desteği çok bir düşük şekilde gidiyor. On dönümlük bahçeye üç torba gübre veriyor, şeker gübresi desteği. Mazotta yine herhalde 15-20 litre mazot desteği veriyor. Zaten bu iki günlük iş içerisinde bitiyor bu. Fiyatlar şu an 15-16 lira arasında gidiyor, tabii ki üreticiden. İç piyasa bu fiyatları eritemez de artık ihracatta nasıl olacak bilmiyorum. Şu an ihracatta biraz sıkıntı var. Fiyat olarak bizi 20 liranın altında kurtarmaz. İşçilik için de yevmiye usulü olduğunda bin 200 lira. Zaten su parası saatlik 450 lira. Geçen sene 450 liraydı, bu sene ne olur bilmiyorum. Gübrelerde şu an kilosu 11-12 lira. Üreticinin sonu artık kökten keseceğiz.”

“İnsanlar tropikal meyveye dönüyor”

“Narenciye bitiyor. İnsanlar tropikal meyveye dönüyor; avokado, mango, muz üzerine. Çünkü o ihracatta daha iyi, iç piyasada da eritebiliyorlar ve daha da yüksek fiyatlarda. Yani her yer narenciye oldu. Bunun önüne de geçmediler bir şekilde.”

“Satışlar iyi değil, zarar”

Bir başka üretici ise “Piyasa bozuk. Bahçede 15-16 lira. Satışlar iyi değil zarar. Para yok nereden yesin? Para olmayınca nereden yiyecek? Tonajı eksik, tonaj eksik var, 100 tondu, 20-30 ton arası, düşük. Üretici kökünden sökecek, ne yapacak?” ifadelerini kullandı. (ANKA)


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Adalet Bakanı şubatta “Videolu mesaj mevzuata uygun değil” demişti; Öcalan’dan görüntülü mesaj geldi, AA ve TRT, görüntüyü servis etmedi

Adalet Bakanı şubatta “Videolu mesaj mevzuata uygun değil” demişti; Öcalan’dan görüntülü mesaj geldi, AA ve TRT, görüntüyü servis etmedi

Erdoğan da önermişti! AKP ve MHP milli bayram teklifini reddetti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın milli bayram ilan edileceğini dile getirdiği ‘Nevruz’la ilgili muhalefet partisi Meclis’e kanun teklifi sundu. Yapılan aylamada AKP ve MHP’nin ret oylarıyla teklif kabul edilmedi.

İddia: Tunç Soyer, Cemil Tugay’ın görüşme talibini reddetti

İddia: Tunç Soyer, Cemil Tugay’ın görüşme talibini reddetti

Brezilya Başkanı’nından, Trump’ı tedirgin eden açıklama: ‘Dünya İmparator istemiyor’

Trump’ın BRICS’i “Amerikan karşıtı” ilan etmesine Brezilya Başkanı Lula “Dünya bir imparator istemiyor” sözleriyle yanıt verdi. Zirvede doların küresel rolü ve ek tarifeler tartışıldı. Çin ve Rusya yaptırımlara karşı iş birliğini savundu. Endonezya ve Malezya ise ABD ile denge arayışında.

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Fidan, 17. BRICS Liderler Zirvesi marjında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.

Pakistan’da Muson yağmurları doğal afete dönüştü: 72 kişi hayatını kaybetti

Pakistan’da muson yağışlarının yol açtığı sel, toprak kayması ve çatı çökmesi gibi olaylar nedeniyle yaşamını yitirenlerinin sayısının 72’ye yükseldiği kaydedildi.