TEPAV Direktörü Cangöz: Yabancı yatırımcı çıkıyor, iki haftada 1,5 milyar dolar gitti

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü ve eski Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, şubatın ilk yarısında yabancı yatırımcı çıkışlarındaki hızlanmanın, son dönemde faiz, enflasyon ve benzeri göstergelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını belirtti. 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü ve eski Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, bir sosyal medya platformunda yayınlanan analizinde, Türkiye’nin kredi risk (CDS) primlerinde yukarı yönlü bir hareket gözlenmediği halde, yatırımcı nezdinde ülke risk algısının değişmediğinin anlaşıldığını aktardı.

Cangöz, “Ülke riski artmamış olsa da Merkez Bankasının aralık ve ocak aylarında toplam 500 baz puan faiz indirimine gitmesi, mart ayında da indirime devam edeceği yönündeki piyasa beklentisinin yanı sıra yüksek çıkan ocak ayı enflasyon rakamının ardından, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 24’e yüksetilmesi, beklenen reel getirinin, kur riski ve ülke riskini karşılamaya yetersiz olabileceği algısını yaratmış gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haziran 2023’te başlatılan “rasyonele geçiş” söylemiyle uygulamaya konulan politika değişikliklerinin ardından yabancı yatırımcıların önce küçük miktarlarda, sonrasında yükselen tutarlarda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satın aldıklarına dikkat çeken Cangöz, bu eğilimin Nisan 2024’e kadar sürdüğünü vurguladı.

Nisandan kasıma kadar geçen dönemde yabancı yatırımcıların DİBS alımlarının, mayısta 6,6 milyar dolar, temmuzda 2,9 milyar dolar, eylülde 1,9 milyar dolar, kasım 2024’te 2,2 milyar dolar olduğunu, aralıktaki küçük çıkış sonrası ocak ayında da 1,6 milyar dolarlık yabancı alımı gerçekleştiğini belirten Cangöz, bu sürecin şubatta tersine döndüğünü, şubatın ilk yarısında yabancı yatırımcı çıkışlarındaki hızlanmanın, son dönemde faiz, enflasyon ve benzeri göstergelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını kaydetti. 

“1,5 milyar dolar çıkış, son yılların en yüksek tutarı”

Coşkun Cangöz, şubat ayının ilk yarısında yabancıların DİBS piyasasından 1,5 milyar dolar tutarında satış ve çıkış yaptığını belirterek, “1,5 milyar dolar civarındaki bu satış, son yıllarda görülmemiş büyüklükte bir yabancı çıkışına işaret ediyor. Buna rağmen yabancı yatırımcıların sahip olduğu DİBS portföyü 18,4 milyar dolara ulaşmış durumda. Oysa nas ekonomisinin uygulanmaya başlandığı 2021 sonrasında yabancıların DİBS büyüklüğü 800 milyon dolara kadar inmişti. Nisan 2024’te tersine dönen bu eğilimin, alım yönüne geçmesine karşılık şimdi yeniden çıkış başlamasının nedenlerine dikkat etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Yabancıların, Merkez Bankasının marttaki faiz kararı öncesinde kar realizasyonu yapmayı tercih etmiş olabileceklerini aktaran TEPAV direktörü Cangöz, bunun yanı sıra enflasyon hedefinin yükseltilmesinin de risk algısında değişikliğe yol açmış olabileceğini kaydetti.

Cangöz, “Bu bağlamda, şubat ayının ilk haftalarında görülen yabancı çıkışının devam edip etmeyeceğinde, Merkez Bankasının mart ayındaki faiz kararı etkili olacaktır ve elbette yatırımcılar, önümüzdeki aylarda enflasyon görünümünün ne şekilde seyredeceği kadar, dezenflasyon sürecine maliye politikasının ne ölçüde katkı yapacağına da bakarak yönlerini belirleyecektir” görüşünü dile getirdi. (ANKA)

Related Posts

Borsada sert düşüş: Altın rekora koşuyor…

Borsa İstanbul düşüşle kapandı, yatırımcıların yüzü altında güldü. Gram altın 4,3 milyon liraya dayandı. Dolar güçlenirken, BIST 100’de sadece 29 hisse prim yaptı.

Tek haneli faiz ve enflasyonu görmemiz hayal mi oluyor? Ünlü ekonomist açıkladı

Prof. Dr. Emre Alkin, son açıklamalarında Türkiye ekonomisinin yıl sonu görünümüne dair uyarılarda bulundu. Enflasyonun yalnızca para politikasıyla düşmeyeceğini vurgulayan Alkin, büyümenin %3’ün altında kalabileceğini, yılın ikinci yarısında ise …

Gerilim göstergeleri etkiledi: Piyasalar şimdiden tedbir alıyor mu?

atırımcılar, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine saldırmasının petrol fiyatlarını daha da yükseltebileceğini ve ani bir güvenlik hamlesine yol açabileceğini söyledi. Yatırımcılar, son dönemde artan gerginliğin küresel ekonomiye nasıl yansıyacağını değerlendirdi.

Elektrikli arabalar 10 yıl sonra ne olacak?

Norveçli uzmanlar daha önce elektrikli otomobillerin sadece beş yıl sonra değersiz hale gelebileceği konusunda uyarıda bulunmuşken, Danimarkalı teknik danışmanı bu sınırı on yıla çıkarıyor ancak aynı uyarıyla: Birçok kullanılmış elektrikli aracın …

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı -20 Haziran 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, güne yüzde 1,1 yükselişle 10.270,00 puandan başladı.

Mobilyanın başkentiydi şimdi de tarımın yıldızı olma yolunda

Ülke genelinde çerezlik kabak çekirdeği, aspir, kimyon ve çavdar üretiminde birinci sırada yer alan Kayseri’de, 20 üründe ise ilk 10’da bulunuyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Kayseri’nin tarımsal başarısının sürekli arttığını söyledi …